Kodėl suvalgius greito maisto atsiranda spuogų?

Kodėl suvalgius greito maisto atsiranda spuogų?

Tikriausiai pastebėjote, kad suvalgius nesveiko maisto atsiranda spuogų. Ir tai nėra atsitiktinumas! Greitas maistas turi didelį poveikį odai, tad panagrinėkime tai per mokslo prizmę.

Daugelis greito maisto produktų yra kupini angliavandenių ir pridėtinių cukrų, kurie padidina gliukozės kiekį kraujyje. Tam, kad organizmas sureguliuotų šį gliukozės šuolį kraujyje, išskiriamas hormonas insulinas, kuris yra atsakingas už cukraus kiekio kraujyje mažinimą. Problema yra ta, kad padidėjęs insulino lygis skatina odos riebalines liaukas gaminti daugiau sebumo. Be to, greito maisto produktai, kurie turi aukštą glikeminį indeksą, tokie kaip bulvytės, gazuoti gėrimai ar balta duona, skatina ne tik insulino, bet ir augimo faktoriaus 1 (IGF-1) išsiskyrimą, kuris skatina odos ląstelių dauginimąsi. Taigi, sebumo perteklius kuris atsiranda dėl insulino, susimaišo su negyvomis odos ląstelėmis, kurios atsiranda dėl IGF-1 išsiskyrimo ir šis mišinys užkemša poras. O tada porose susidaro ideali terpė daugintis aknės bakterijoms ir taip atsiranda uždegiminiai spuogai.

Greitas maistas dažnai neturi būtinų vitaminų ir mineralų, kurie padeda išlaikyti sveiką odos išvaizdą. Vitaminai, tokie kaip A, C ir E, yra stiprūs antioksidantai, padedantys kovoti su laisvaisiais radikalais ir uždegiminiais procesais odoje. Todėl netinkama mityba gali susilpninti odos apsaugines funkcijas ir ji tampa daug jautresnė spuogų atsiradimui.

Kaip kovoti su spuogais, atsiradusiais dėl netinkamos mitybos?

  1. Subalansuokite savo mitybą. Norint išvengti spuogų, rinkitės tokius maisto produktus, kuriuose yra mažai cukraus ir perdirbtų riebalų, bei didinkite antioksidantų turinčio maisto kiekį. Idealus pasirinkimas yra vaisiai, daržovės ir pilno grūdo gaminiai.
  1. Vartokite pakankamą kiekį vandens. Dehidratacija taip pat gali pabloginti jūsų odos būklę. Todėl vartokite pakankamą kiekį vandens, kad palaikytumėte drėgmės balansą odoje ir tuo pačiu sveiką odos apsauginį barjerą.
  1. Nepamirškite tinkamos odos priežiūros rutinos. Naudokite švelnius prausiklius, kurie nepažeistų odos apsauginio barjero ir kartu pašalintų negyvas odos ląsteles. Kasdien drėkinkite odą produktais, savo sudėtyje neturinčiais komedogeniškų (poras kemšančių) ingredientų ir jei turite spuogų, naudokite priemones su salicilo rūgštimi, kuri padeda išvalyti užsikimšusias poras.

Spuogai atsiranda dėl pačių įvairiausių veiksnių, tokių kaip insulino šuoliai, uždegimą skatinančios medžiagos, stresas ar hormonų disbalansas. Sveika oda prasideda nuo sveikų įpročių ne tik jūsų lėkštėje, bet ir tinkamoje odos priežiūros rutinoje!