8 priežastys, dėl kurių verta naudoti vitamino C serumą.

8 priežastys, dėl kurių verta naudoti vitamino C serumą.

Vitamino C serumas yra ypač naudingas jūsų odai, nes gali padėti skatinti kolageno gamybą joje bei apsaugoti nuo žalingų saulės spindulių. Vitaminas C ir kiti jo dariniai, tokie kaip 3-o­-etilaskorbo rūgštis, yra laikomas vienu geriausių ingredientų rinkoje, padedančių kovoti su senėjimo požymiais ir yra raktas į tolygų odos atspalvį.

Kosmetikos produktai, turintys vitamino C pasižymi šiomis funkcijomis:

  1. Skaistina odą ir suvienodina jos toną.
  2. Gali padėti sumažinti odos raudonį.
  3. Padeda mažinti pigmentines dėmes.
  4. Gali sumažinti tamsius ratilus po akimis.
  5. Skatina kolageno gamybą odoje.
  6. Padeda palaikyti ir atstatyti odos elastingumą.
  7. Gali apsaugoti nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
  8. Gali padėti žaizdelių gijimui.

Vitaminas C, kaip aktyvusis ingredientas yra saugus visiems odos tipams! Tačiau didesnės šio ingrediento koncentracijos (kai koncentracija viršija 20%), gali sukelti odos sudirgimus. Būtent dėl šios priežasties kosmetikos produktuose dažniausiai naudojama nuo 5% iki 20% vitamino C koncentracija. Svarbu žinoti, kad šis ingredientas taip pat yra saugus naudoti kartu su kitais aktyviaisiais ingredientais, tokiais kaip AHA ar BHA rūgštys ar retinolis, jei šie ingredientai naudojami skirtingu paros metu.

 

Vitaminas C padeda drėkinti odą

Magnio askorbilfosfatas, kitas vitamino C darinys, turi drėkinamąjį poveikį odai. Jis sumažina transepiderminio vandens netekimą (TEWL), todėl oda daug efektyviau išlaiko drėgmę. Pasak 2019 metų tyrimo, antioksidantinis serumas, turintis ferulo rūgštį ir vitaminą C, sumažino TEWL net 19% ir pagerino apsauginio odos barjero funkciją!

 

Vitaminas C šviesina pigmentines dėmes

Vitaminas C gali padėti sumažinti hiperpigmentaciją – šis ingredientas stabdo melanino gamybą odos ląstelėse, atsakingose už jo gamybą ir vadinamose melanocitais. Hiperpigmentacija (įskaitant saulės sukeltas rudas dėmes, amžiaus dėmes ir melazmą) atsiranda dėl padidėjusios melanino gamybos ir gali atsirasti vietose po sugijusių spuogelių.

Faktas: vitaminas C stabdo melanino sintezę, slopindamas fermento, žinomo kaip tirozinazė, aktyvumą.

 

Vitaminas C padeda sumažinti raudonį

Vitaminas C taip pat veikia kaip priešuždegiminis agentas ir ramina odos sudirgimus bei mažina patinimą. Vitamino C priešuždegiminis veikimas gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie sukelia oksidacinę žalą ir optimizuoti imuninę sistemą, taip, kad būtų išvengta uždegiminės imuninės odos reakcijos.

 

Vitaminas C skatina kolageno gamybą

Kolagenas yra natūraliai organizme esantis baltymas, kurio kiekis odoje laikui bėgant mažėja. Mažėjant kolageno kiekiui, atsiranda smulkios raukšlelės ir sumažėja odos elastingumas. Vitaminas C yra gerai žinomas dėl gebėjimo skatinti kolageno sintezę odoje – iš tiesų, kolageno sintezė negali vykti be vitamino C!

Faktas: vitaminas C yra būtinas kofermentas dviem fermentams, reikalingiems kolageno sintezei: prolilhidroksilazei ir lizilhidroksilazei.

 

Vitaminas C apsaugo odą nuo saulės daromos žalos

Pernelyg didelis oksidacinio streso poveikis, atsiradęs dėl saulės UV spindulių, yra susijęs su sumažėjusiu vitamino C kiekiu odoje. Saulės žala yra sukeliama labai mažų molekulių, vadinamų laisvaisiais radikalais. Tai yra atomai, kuriems trūksta vieno elektrono, todėl laisvieji radikalai ieško kitų atomų, iš kurių galėtų „pavogti“ elektroną — ir tai gali sukelti reikšmingą odos žalą.

Faktas: vitaminas C yra turtingas antioksidantų. Antioksidantai apsaugo sveikas odos ląsteles, „dovanodami“ šiems laisviesiems radikalams elektroną, padarydami juos nekenksmingus.

 

Ar žinote, kodėl kai kurie serumai su vitaminu C patamsėja?

Būtinai tikrinkite savo produktų su vitaminu C galiojimo terminą! Jei produktas patamsėjo ar kitaip pakeitė spalvą, ar įgavo aštrų kvapą - vitaminas C tikriausiai oksidavosi. Nors produktas vis dar saugus naudoti, jis nebeturės tos pačios naudos jūsų odai.

 

Be to, jei jūsų oda ypač jautri, venkite produktų su L-askorbo rūgštimi. Produktai su 3-o­etilaskorbo rūgštimi yra mažiau linkę sukelti odos sudirgimus. Taip pat, Moon/Cosmetics specialistai rekomenduoja naudoti bevandenius serumus su vitaminu C, kurie yra mažiausiai linkę oksiduotis ar kitaip pakeisti savo chemines savybes.