Kuo skiriasi įprasti ir plataus spektro SPF produktai?

Kuo skiriasi įprasti ir plataus spektro SPF produktai?

Kas yra UV spinduliai?

UV spinduliai, arba saulės spinduliai, pagal bangos ilgį skirstomi į UVA, UVB ir UVC. Kuo saulės spindulių bangos ilgis trumpesnis, tuo stipresnę energiją generuoja tokia spinduliuotė. UVC spinduliai neprasiskverbia per Žemės ozono sluoksnį, todėl mūsų odai jie nėra kenksmingi, tuo tarpu UVB spinduliai gali pasiekti odos paviršių ir sukelti nudegimus bei įdegį. Didžiausią nerimą kelia UVA spinduliai, kurie prasiskverbia giliau į odą, inicijuoja laisvųjų radikalų išsiskyrimą ir sukelia DNR pažeidimus odos ląstelėse. Jei dėl šios spinduliuotės susidaro rimti pažeidimai, gali išsivystyti netgi odos vėžys!

Ar žinojote, kad normali ląstelių DNR struktūra padeda ląstelėms gaminti būtinuosius baltymus, kurie užtikrina mūsų odos grožį ir sveikatą? Dėl aktyvių deguonies rūšių, sukeltų UV spinduliuotės, tūkstančiai DNR fragmentų yra pažeidžiami ir tai sukelia ląstelių funkcijos sutrikimus arba netgi mirtį. Dėl to odos ląstelėms gali nepakakti būtinųjų baltymų ir oda pradeda senti anksčiau.

 

Kaip apsaugoti odą nuo UVB ir UVA spindulių?

Tikriausiai pastebėjote, kad kosmetikos produktai, turintys apsauginę funkciją nuo saulės (SPF), visada akcentuoja apsaugą nuo UVB spindulių. Tačiau iš visų saulės generuojamų spindulių, UVB spinduliuotės dalis sudaro tik 5%! Likusieji 95% spinduliuotės yra UVA spinduliai, kurie sukelia odos senėjimą, kitaip dar vadinamą fotosenėjimu.

UVB spinduliai pasiekia odos epidermį ir sukelia nudegimus. Būtent dėl šių spindulių būnant saulėje mūsų oda įgauna rudą atspalvį – tai yra natūrali odos reakcija, kurios pagrindinis tikslas yra apsaugoti epidermio ląsteles nuo saulės žalos. Tačiau kaip minėjome anksčiau, UVA spinduliai geba prasiskverbti daug giliau į odą ir sukelia reaktyvių deguonies rūšių susidarymą, kurios sukelia DNR pažaidas. UVA spinduliai pagreitina odos senėjimo procesus, dėl to odoje esančio elastino skaidulos praranda savo elastingumą, dermoje sumažėja kolageno kiekis, o natūrali odos apsauginė funkcija, kovojanti su oksidacinėmis pažaidomis tampa neefektyvi.

 

Kaip atskirti, ar produktas turi ne tik UVB, bet ir UVA apsaugą?

Egzistuoja dvi pagrindinės apsauginių nuo saulės produktų žymėjimo sistemos: žvaigždutės (ant kai kurių produktų - pliusiukai) ir skaičiai. Tikriausiai daugelis iš jūsų žino, kuo skiriasi SPF15 nuo SPF30. Bet ar žinojote, kad šis žymėjimas identifikuoja, kad produktas apsaugo odą tik nuo UVB spindulių? Renkantis efektyvų produktą, apsaugantį nuo saulės, rekomenduojame atkreipti dėmesį į žvaigždučių arba pliusiukų žymėjimo sistemą, kuri ir nurodo produkto apsaugos nuo UVA spindulių efektyvumą. Tik toks produktas pasižymi plataus spektro apsauga nuo saulės spindulių ir gali tinkamai apsaugoti jūsų odą nuo žalingo saulės poveikio ir padėti išvengti priešlaikinio senėjimo!